Mutasd a legközelebbi autószervizt

Vissza

Vezérmű Vezérmű

A vezérlés a motor szíve. Ezt a precíziós berendezést bízza szakembereinkre!

 

Első ránézésre oly egyszerűnek tűnik, pedig a vezérműszíj az egyik legfontosabb autóalkatrész, hiszen óramű pontossággal szinkronizálja a dugattyú és a szelepek mozgását. Az errodálódott vezérműszíj elszakadása azonnali és rendkívüli kárt okoz, egész egyszerűen „tökre vágja” a motort. A vezérműszíj kifogástalan állapota és a vezérműkészlethez tartozó feszítő görgőkkel beállított megfelelő szíjfeszességgel ez a kár megelőzhető!

 

A vezérlés cseréje esetén a gyártó szigorú előírások betartását követeli meg, a cserének szigorú protokollja van! Az első vezérlés cserére általában 70000 és 100000 Km futás megtétele után esedékes, de a művelet elvégzésének gyakoriságát a gépjárműben található motor típusa és a használati körülmények döntően befolyásolják. Mivel a vezérműszíj összetételét képező anyagok is öregednek az idő múlásával (textil, gumi alapanyagú szintetikus anyagok stb.) a cserét legalább 5 évente mindenképpen el kell végezni tehát akkor is, ha nincsen  nagy igénybevételnek kitéve.

 

Sajnos nincs olyan megbízható módszer, mellyel egy „laikus” ránézésre meg tudná állapítani a vezérműszíj állapotát, ezzel szemben egy szakember ellenőrizni tudja a feszességét és szakértő tanáccsal szolgál Önnek.

 

Vannak olyan gépjárművek, melyek esetében a vezérműszíj cseréjével egyidőben más alkatrészek cseréje is indokolt lehet, mint például a vízpumpa cseréje. Ilyen esetben megelőző jelleggel, és a szervizköltségek csökkentése miatt is, érdemes a vezérműszíjjal egyidőben a vízpumpát is cserélni, hiszen a vízpumpa cseréje ugyanilyen megbontással jár. A két alkatrész egyidejű cseréje esetén pedig nemcsak nem merül fel újból a nagy megbontás munkadíja, de gépjárművét sem kell ismételten nélkülöznie egy újabb szervizesemény miatt.

 

Jótanács Eurorepar Car Service

 • Ne próbálja a vezérműszíj állapotát szemrevételezéssel megállapítani: akkor is lehet szakadásközeli állapotban, ha tökéletesen néz ki!

 • Mindig pontosan kövesse a gyári előírásokat, és megelőző célzattal cseréltesse ki a vezérműszíjat.

 • Az Eurorepar Car Service műhelyeiben képzett szakember vizsgálja meg a vezérműszíj feszességét.

 • A vezérműszíj idő előtti kopását a nagyon meleg vagy nagyon hideg időjárás, illetve a nagy hőingadozás is okozhatja.

  Ilyen esetben kérje szakember tanácsát.

 • Egyes motortípusokban a dugattyúk és a szelepek mozgását nem vezérműszíj, hanem lánc hangolja össze.

  A lánc élettartama korlátlan, cseréje nem szükséges.

Az Ön Kérdései:

Szívesen látjuk! Csatlakozzon!

Ha Ön márkafüggetlen autószervize van, és szeretne:

 • nagyobb forgalmat,
 • műszaki támogatást és
 • egy magasabb szintű ügyfélkiszolgáltást bevezetni,

az Eurorepar Car Service hálózat tagjaként mi biztosítjuk Önnek ezt a szakmai támogatást.

Kérjük, hogy vegye fel velünk a kapcsolatot, itt, és kollégáink egyeztetés céljából keresni fogják Önt!

Semmiképpen sem javasoljuk, hogy az előírt futásteljesítményt túllépje anélkül, hogy kicseréltette volna a vezérműszíjat.

Ha tovább használja így az autót, súlyos, javíthatatlan motorkárosodást kockáztat.

icon-gear